* - Виклик майстра і діагностика техніки 400 грн
Статті
Кавоварки та кавомашини - в чому відмінність?
Кавоварки та кавомашини - в чому відмінність?
Існує два основних види обладнання, яке призначене для приготування смачної та ароматної кави, яку так люблять багато з нас: кавоварки та кавомашини. Якщо брати до уваги мережі комунального харчування, то там зазвичай використовуються кавомашини. Це пристрої, призначені для того, щоб швидко приготувати каву та кавові напої. Використання кавоварок дає можливість суттєво скоротити час, щоб приготувати чашку смачного ароматного напою, зберігаючи при цьому його автентичний смак та аромат. Такі прилади, як кавоварки успішно застосовуються в ресторанах, кафе, барах, кафе з великим потоком відвідувачів. Давайте розглянемо, чим відрізняються ці два прилади? Основна відмінність полягає в тому, наскільки автоматизовано можна приготувати напій у цих двох приладах. Кавоварка це прилад, який позбавляє користувача необхідності кип'ятити воду в окремій ємності. У кавоварці напій готується швидше, ніж при ручному заварюванні, але повільніше, ніж у кавомашині. Крім цього в кавоварці можна використовувати тільки мелену каву. Кавомашина "розумний" автоматизований прилад, що вимагає мінімальної участі людини в приготуванні кави. І в такому приладі, як кавова машина, можна приготувати якісну і смачну каву, завдяки тому, що в приладі механічним способом створюється насосний тиск. Завдяки цьому кавоварка ідеальний варіант для закладів громадського харчування. Бувають і винятки, коли кавоварки призначені для приготування лише одного виду кави, наприклад, турецької. Кавоварка для приготування кави по-турецьки.
Класична кава по-турецьки готується виключно у кавоварках. Адже справжні цінителі східної кави віддають перевагу напою, приготовленому шляхом підігріву турки на піску. Такий спосіб приготування дарує напою приголомшливий аромат, що не зрівняється ні з чим іншим, крім аромату ще міцність. Кавоварки на піску працюють так: у спеціальну жаровню з електричним нагрівачем засипається кварцовий пісок. Він швидко і рівномірно нагрівається, передаючи тепло вставленим до нього туркам з інгредієнтами для кави. В ідеалі, турки для кави по-турецьки повинні бути виготовлені з міді, але можливе застосування сталевих турок. Використання кавоварок виправдане, якщо вам потрібен професійний апарат, і ви хочете отримати насолоду від насиченої кави за європейськими або американськими стандартами. Еспресо, капучіно, латте, мокко, американо, макіато будь-який з цих видів кави стане доступним для ваших відвідувачів при правильному виборі обладнання. Для того, щоб працювати з кавоваркою (на відміну від кавоварки) не потрібно бути суперпрофесіоналом. Достатньо вміти заливати воду в бункер, засипати каву в резервуар та знати кілька необхідних комбінацій клавіш. Застосувавши всі ці знання на практиці через 20-30 секунд, ви отримаєте одну або кілька порцій смачної кави. Однак вибір кавоварки не такий простий, як її використання. Тут потрібно враховувати багато факторів, починаючи від того, в якій установі прилад використовуватиметься, від відвідування, наскільки багато клієнтів у вас буде і закінчуючи рівнем кваліфікації бариста (фахівця з приготування та презентації кави) та вашими фінансовими ресурсами. Ви повинні бути повністю обізнані, в яких умовах буде експлуатуватися кавоварка, щоб мати можливість задовольнити потреби клієнтів, не переплачуючи за ремонт занадто слабкого обладнання або простій занадто потужного апарату. Отже, купуючи кавоварку, зверніть увагу на наступні критерії:
Професійна кавоварка.
Продуктивність кавоварки (кількість постів).
Традиційні кавоварки мають від одного до чотирьох постів. Зазначимо, що чотирипостові кавомашини використовуються вкрай рідко. Наприклад, однопостова кавоварка одночасно може приготувати дві чашки кави, відповідно, чотирипостова машина дає можливість готувати до 8 чашок кави за раз. Двопостові моделі це ідеальний варіант для кафе та ресторанів із середньою і навіть із високою прохідністю. Вони дозволяють швидко обслуговувати клієнтів, залучаючи одного бариста. Для роботи з трьох- або чотирипостовими кавовими апаратами вам доведеться найняти ще одного бариста, так що обов'язково врахуйте це, якщо все ж таки зупинитися на такому варіанті. Однопостові машини використовуються в тому випадку, якщо на день готується не більше 50 чашок кави. Більшість виробників пропонують моделі з певним набором характеристик з різною кількістю постів, тому проблеми з тим, щоби купити кавоварку потрібної потужності виникнути не повинно.
Наявність дисплея та програмного модуля.
Дані функції не є обов'язковими, але вони значно полегшують і прискорюють процес роботи. На дисплеї відображається поточний стан апарата, і з'являються сигнали для виконання певних дій, наприклад поповнення запасу кави, додавання води або очищення ємності із жмихом. Програмний модуль дозволяє встановлювати об'єм чи температуру кави, а також запам'ятовувати декілька комбінацій параметрів.
Потужність кавомашини.
Цей параметр впливає на швидкість нагрівання приладу і, звичайно ж, залежить швидкість її роботи. Також від швидкості приготування залежить смак кави: чим вища швидкість, тим приємніший смак готового напою. Але, при великій потужності кава буде не такою міцною, тому що всі ароматичні речовини не встигають вбиратися на високій швидкості. Тому вам доведеться використовувати більше кави для отримання насиченого міцного напою.
Об'єм бойлера для води.
Для професійного рівня потрібний резервуар для води об'ємом не менше ніж 10 літрів. Це дозволить готувати велику кількість порцій кави, не відволікаючи бариста на постійне додавання води до бойлера. Очевидно, всі ці параметри впливатимуть на кінцеву вартість приладу. Саме тому будьте гранично точні щодо того, наскільки активно ви користуватиметеся приладом, які конкретно функції вам потрібні, які види кави будуть подаватися, наскільки кваліфікований персонал, який працює з кавоваркою. В Україні виділяють кілька фірм-виробників, що займаються виготовленням та продажем кавомашин та кавоварок, і до них належать: Україна La San Marco та Inox Electric. Також у нашій країні користується попитом продукція під брендами Bartscher, Saeco, Schaerer та FIAMMA.
У будь-якому випадку, щоб ви не придбали, кавоварку або кавомашину, вам потрібно розуміти, що в тому й іншому приладу потрібен догляд та своєчасне обслуговування, адже якщо цього не робити, то рано чи пізно доведеться зіткнутися з проблемами в роботі приладу. Деталі кавоварки вийдуть із ладу і вона перестане правильно функціонувати. І ви витратите час на ремонт кавоварки, адже без нього не обійтися при несправностях в роботі. Бажаємо вдалої покупки кавоварки. Робіть правильний вибір, що дасть вам можливість повністю насолодитися смаком ароматної кави, яка бадьорить.
Хочете, що б Ваша техніка залишалася з Вами якомога довше?Тоді довірте її ремонт професіоналам!